FitnessEst

Poliitkorrektsus ehk suitsetamine tapab

Suitsetamine tapab

Suitsetamine tapab

Millest selline intrigeeriv pealkiri? Olen ma aastavahetusega ära pööranud, et arvan, et see kuidagi seostub vormisoleku ja tervislike eluviisidega? Kuidagi väga kaudselt siiski on see seotud. Ja tõesti vabandan, kui mu mõtteavaldus tundub kuidagi negatiivse alatooniga.

Poliitkorrektsuse kohta on viimasel ajal päris palju sõna võetud ja mulle meeldib Monthy Pythoni staari John Cleese väljaütlemine poliitkorrektsuse kohta. Kättesaadav siit. Kuid siiski, mida ma mõtlen siinkohal poliitkorrektsuse ja suitsetamine tapab all.

Hiljuti sattusin sotsiaalmeedias peale meme`le, mis ütles: Say to a smoker, that smoking kills, and nobody gives a f**k. Say to the overweight person, that overweight can cause lethal illnesses, and You are attacked by hordes of people accusing You in Fat shaming.

Olen selle esimese pahe küüsis ja mitmeid kordi proovinud loobuda ning isegi pooleks aastaks on mitmel korral see ka õnnestunud, ent enda nõrkuse tõttu olen uuesti sigarette tarvitama hakanud. Tean, et see on tervisele kahjulik, tean, et sellest võivad tulla mimed tervisehädad, kuid… siiski ma lasen oma raha suitsuna taevasse. Kui mulle, kui suitsetajale ütelda, et see info, mis suitsupakkidel kirjas, on tõsi ja ma võin haigestuda miljonisse erinevasse katku tänu oma halvale harjumusele, siis… mind see absoluuselt ei kõiguta. Kui aga ütelda ülekaalulisele, et sul võib tekkida teist tüüpi diabeet, kui jätkad sarnast eluviisis, siis… huvitav, mida sulle selle kohta vastatakse? Polevat Sinu asi, mida ma teen ja kuidas söön jne. Olgu, kohe kindlasti mitte kõik ei ütle nii, ent paljud tunnevad ennast solvatuna. Kasvõi kaudselt.

Ja siin tulebki välja poliitkorrektsus, kusjuures mitte igale inimgrupile võrdselt. Me ei tohi ütleda ülekaalulisele, et ta on ülekaaluline, ehkki suitsetajale näpuga näitamine on täiesti normaalne. Miks on aktsepteeritav tekitada suitsetajas süümepiinasid ja panna teda ennast halvasti tundma, ent ülekaalulise inimese tundeid peame varjama poliitkorrektsusega? Miks me ei pane näiteks Kartulikrõpsude ja suhkruga karastusjookide pakkidele hoiatust – see võib tekitada ülekaalulisust, tõsta diabeet 2 riski ning lõppkokkuvõttes mõjuda su nägemisele halvasti? Miks vaid mõnele kaubagrupile omistataske paaria staatus, ehkki on palju muidki toidugruppe, mis võiksid omada kangreeni tõttu (diabeedi tüsistus) amputeeritud jäseme pilti? Kiirtoidurestoranide friikartulite pakile näiteks?

Kusjuures isegi kui proovid teha õigeid valikuid, on seda teha väga raske. Söön hommikuks müslit, kuhu näiteks pole lisatud suhkrut ja sisaldab väga vähesel määral mett. Olgem ausad, peale paarinädalast selle müsli söömist hakkan ära harjuma sellega, et tootes suhkrut pole ja toit ei tundu hapu, vaid isegi magus. Või siis kaerahelbepuder vaarikatega, mida teen. Mu kodused lisavad sellele pudrule teelusikatäie suhkrut või siis supilusikatäie mett, et toit oleks magus. Me oleme sedavõrd harjunud – täpsemalt öeldes sõltuvuses suhkrust ja magusast, et meie maitsemeel ei suuda kiirelt ära harjuda ilma lisatud suhkruta toiduga. Suhkru tarbimine on täpselt samasugune sõltuvus, nagu sigaretid, kuid jällegi – keegi ei pane suhkrupakile hoiatussilti. Isegi uuringud on näidanud, et kõrge suhkru- ja rasvasisaldusega toiduained (näiteks kommid) ergastavad ajus samu alasid, mida tugevad ja seadusevastased narkootikumid.

Mis oleks siis lahendus? Eks kasutame kass Leopoldi ütlust nõukogudeaegsest multifilmist: ребята, давайте жйть дружно,  ja läheme rahulikult edasi. Eks suitsetaja proovib oma pahest loobuda ja loodetavasti ülekaalus olev inimene (ainevahtushäireta) teeb ka omad järeldused ning teeb enda tervisele teene ja langetab kaalu. Nüüd aga lähen jalutan oma õhtuse jalutuskäigu tillukese ilmaimega ning saan omale mõnusa värskes õhus treeningu 🙂

Kena talvist õhtut!

Kena talvist õhtut
59.436960824.7535746


Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version