FitnessEst

Pagaritooted ja fitness. Sobivad need kokku või mitte?

Jäta oma menüüst välja jahutooted, teraviljatooted, tärklist sisaldavad tooted, siis saavutad oma ideaalkaalu ja oled vormis. Söö ühte teist ja kolmandat ning savutad hea vormi. Igalt poolt tuleb erinevaid sõnumeid selle kohta, mida teha ja mida mitte teha, selleks, et olla energiline, heatujuline ning heas füüsilises vormis. Kuid mis on siis tegelikult tõsi? Öeldakse ju tihtipeale, et nisutoodete tarbimine tekitab kümme erinevat häda ja sa ei suudagi elada tervislikult. No ma ei tea. Kunagi lapsena sai vaadatud multifilme ning loetud raamatuid Naksitrallidest. Vabandage mind, kui ma nüüd valesti osa ütlen, kuid peale kasside tagasitoomist linna, sõnasid Naksitrallid, looduses peab valitsema tasakaal. Julgen öelda, et mitte ainult looduses, vaid ka inimese toitumises peab valitsema tasakaal.

Alustades algusest ja hästi lihtsalt kolmest makrotoitainest - valgud, rasvad ja süsivesikud. Valgud on vajalikud aminohapete saamiseks ja nendest ehitatakse meie keha üles (hästi lihtsalt öeldes), rasvadel on organismis palju rolle (nad toimivad energeetilise varuainena, ehitusmaterjalina, kaitsevahendina, ainevahetuse reguleerijana ning isegi lahustina). Süsivesikute roll on olla energiaallikaks organismile. Süsivesikute allikaid on mitmeid, puu- ja juurviljad, teraviljad. Tervailja alla kuulub ka näiteks ju nii kaer kui tatar. Pole küll veel kusagilt lugeda suutnud, et keegi ütleks, jäta palun ära hommikune täisterakaerapuder ning lõunasöögi kõrvalt tatar. Samas räägitakse teemal, et sai ja leib ei ole need toiduained, mis head vormi soovivale inimesele kuidagi kasuks tuleks. Siinkohal ei saa ma sellega absoluutselt nõustuda. Pagaritooteid võib ja isegi peab tarbima, kui inimene soovib anda endale head kütust.

Loomulikult ei ole kõik pagaritooted omavahel toitaineväärtuselt võrdsed, kuid see ei tähenda, et üht või teist inimene üldse tarbida ei võiks. Üks hea täisterajahust võicroissant aeg-ajalt süüa hea ja maitsva kohvi kõrvale meeldivas seltskonnas juttu puhudes on asi, mida kindlasti endale lubama peaks. Siiski tulles eelnenud lause juurde tagasi, saial ja saial on vahe sees. Kas tarbida vaid nn rafineeritud jahust tehtud toodet või täisterajahust toodet, on erinevus inimesele olemas. Viimatinimetatud jahust toode sisaldab palju rohkem kiudaineid, mis aitavad kõhtu korras hoida, aeglustavad süsivesikute liiga kiiret imendumist verre ja lisaks ei ole tera kesta eemaldamisega eemaldatud jahust ka enamikku mineraalaineid ja vitamiine.

Seega, minu toidulauale kuuluvad kohe kindlasti maitsvad leiva- ja saiatooted, mida tarbin piisavalt, et mul oleks energiat liigutada ja energiat ka ajul. Oganil, mkis erinevate allikate väitel vajab 150g süsivesikuid päevas, et ta toimiks parimal võimalikul moel 🙂 Ning kui viitsid lehitseda minu blogi teisi postitusi, siis oma tippvormi saavutamise ajal oli mul lausa ette nähtud ühe toidukorra ajal kolm viilu seemneleiba 😉

Natuke eespool sai mainitud, et täisterajahus on mitmeid mineraale ja vitamiine rohkem, kui tavalises jahus. Siin toon väikese loetelu neist, mis leivast siis leida võib: magneesium, kaalium, raud, tsink, vitamiinid B1 ja B9 ning vitamiin E. Nende vajalikkuse kohta info leidmisel aitab kindlasti dr Google. Ning lõpetuseks üks väike võrdlus palju on vaja süüa leiba võrreldes juurikatega, saamaks päevas vajaminevat soovitatavat 25g kogust kiudaineid. Siit see siis tuleb: 14 õuna või 21 porgandit või 25 tomatit või 2,3 kilo kurke annab selle koguse, samas kui süüa 5-6 viilu täisteraleiba, saaks sama. Loomulikult paneksin ma tomatit, kurki ja miks mitte ka porgandit leiva peale, sest ka juurikad on meile vajalikud 🙂

 

Kena päeva/õhtut/hommikut/ööd 🙂

Postituse pildimaterjal: pexels.com



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version