FitnessEst

Stress, treening ja tulemused

stress

Stress, toitumine ja miks kõik see üldse tähtis on? Antud teemal saaksin kirjutada kas pikalt või lühidalt, eks näis kui pikk mu postitus praegusel juhul tuleb. Kirjutan enda kogemustest ja ei kuuluta absoluutset tõde. Miks teema stress sedavõrd tähtis on? Lihtsalt seetõttu, et liialt suure stressi tulemusel ei pruugi toitumine olla parim ning lõpuks võivad kannatada ka tulemused, mida soovin saavutada ning millest kirjutasin oma postituses Projekt suveks tippvormi.

Stress ja selle allikad minu arvates

Loetelu on pikk, alustades tööst ning lõpetades vähese unega. Tõenäoliselt on üheks suurimaks stressi tekitajaks tänasel päeval on töö ja sellega seonduv. Tähtajad, eelarved ja erinevad suhted ning pinnal olevad konfliktid või siis varjatud konflikid töökaaslaste, koostööpartnerite ja/või klientidega võivad juhtme ikka korralikult kokku ajada küll. Eriti, kui oled näiteks olukorras, kus pead jõudma kompromissidele või pigem kõik võidavad lahendusele mitme osapoolega projektide puhul. Eks selleks peab korralikult puhkama ja mõtted mujale viima ning treening on selleks hea võimalus. Samas, kui on raske leida aega treeninguks või oled päeva lõpuks emotsionaalselt sedavõrd läbi vaimselt, et ei soovigi midagi muud, kui võtta mingi toit ja seejärel diivanile kerra kerida. Vähemalt mulle suhteliselt tuttav tunne

Stressi teiseks väga suureks tekkepõhjuseks on ka vähene uni. Miks treeningutega tegelejal on und vaja, kirjutasin postituses 5 igapäevast harjumust, mis takistavad keharasva põletamist. lühike või katkendlik uni ei anna ajule piisavalt puhkust ja siis oledki uuesti kohe järgmisel hommikul samasuguses rattas tagasi, mis oli eelmise päeva lõppedes.

Loomulikult on üheks stressi allikaks minu arvates ka erinevad soovid ja tahtmised perekonnas ja samuti omavaheline möödarääkimine, mis tekitab liigseid emotsioone. Eks nendega tuleb ka tegeleda ja ka kodus leida lahendus stressi tekitavale olukorale. Loetelu stressi tekkepõhjustest võib jätkata, kuid need välja toodud põhjused on minu puhul peamised.

Mis tagajärgi tekitab stress

Olenevalt inimesest on kaks varianti. Kas inimene hakkab palju ja vähem tervislikult sööma või siis jääb tema toiduratsioon väiksemaks ning ta hakkab hoopistükkis kaalust alla võtma. Tundub, et mina olen selle viimase esindaja, sest viimati kõrgenenud stressiolukorras sõin tõenäoliselt vähem, sest kaal, olenemata trennist ja enda arvates õigesti toitumisest, lihasmassi kasvule suunatuna, langes. Ja seda märkasid kõrvaltvaatajad, mitte mina ise. Allpooltoodud pilti minu toitumisse ei tekkinud ning selles osas on isegi vist hea meel, et ma kahest tüübist see viimatinimetatu olen.

Kuid mis tekitab selle söömahimu, kui stress kimbutab? Tegemist tõesti vaid minu mõtetega ning mingit teaduslikku alust ma neile tooma ei hakka. Eks stressiolukorras eraldub kehast stressihormoone, mis annavad kehale erinevaid signaale. Üheks neist minu teada on salvestada energiat ning kuna keha hakkab energiat salvestama rasva näol, siis peab ta kusagilt seda ka saama. Eks sama põhjus ole ka alla võtmisel stressi puhul: keha provib salvestada energiat, samas isu pole millegipärasts suur ja siis ta lihtsalt põletab rohkem, kui kulitab. Kahjuks küll lihasmassi, kuna keha proovib salvestada just varusid, mitte seda esimest.

Mis on lahendused stressi vähendamiseks?

Üheks variandiks on stressi tekitava olukorra lõpetamine. Kahjuks alati ei ole see kahjuks võimalik, tuleb lihtsalt oodata ja teha kõik võimalik selleks, et antud olukord ei muutuks liialt hulluks. võib ju küsida, kuidas pole võimalik olukorda muuta/lõpetada? Enamikke asju on võimalik tegelikult muuta ju? Samas võin öelda omast kogemusest, et mõne olukorra puul tuleb lihtsalt adapteeruda. Aktsepteerida olukorda ning oodata, kuni “üle läheb”. Viimatinimetatu on näiteks peale lapse sündi unepuudusel tekkinud stress. Muidugi annab väike ilmakodanik juurde rõõmu, kuid pikaajaline unepuudus võtab kahjuks siiski oma. Parim, mida teha, on leida võimalusi puhkamiseks. Ja see olukord läheb ju mingi hetk üle, et magada ei saaks.

Veel aitab stressi maandada igasugu meeldiv tegevus. Lugemine, sõpradega vestlemine ja aja veetmine. Peamine on mitte jääda kannatama ja üksi, vaid tegutseda teadlikult. Minul aitab stressi vähendada treening, eriti jõusaalis treenimine. See on aeg, mis on vaid mulle endale ning mõtted lülitad päevamurede osas välja. Ja peale trenni, küll füüsiliselt väsinuna, on need vaimsed probleemid millegiupärast palju väiksemad. Ja ka uni on öösel parem ;). Loomulikult on veel üheks meeldivaks tegevuseks lastega mängimine ja tegelemine. Nende siiras rõõm sinuga koos olemisest annab eergiat ning mõne aja pärast mõtled, mis on üldse see stress?

Stress võib siiski tulemusi mõjutada

Kuigi on mitmeid lahendusi, kuidas stressi maandada, mõjutab liigne stress tulemusi treeningul. Nägin seda omast käest. Pikaajaline stressirohke situatsioon viis sinna, et ma ei liikunud oma trennialaste eesmärkide poole, vaid kahjuks hoopis vastupidises suunas. Täna, olles stressifaktoreid vähendanud, näen, kuidas tulemus on muutunud ning ka elukvaliteet ning rahulolu eluga märgatavalt kõrgemal tasemel.



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version