FitnessEst

7 toiduainet, mis kuuluvad tervisliku toitumise juurde

tervislik toitumine

Tervislik toitumine võib mõnikord tunduda raketiteadusena. Selles postituses teen kokkuvõtte TOP 7 toiduainest, mis minu toidulaual rolli mängivad. Järjestus ei ole välja toodud TOP`ina, seega ei anna ühelegi neist eelistatumat asukohta toidulaual. Miks siin nimekirjas ei ole välja toodud muna, võib küsida. Nimelt olen munadest juba kokkuvõtte teinud ja nad on minu kindlaks kaaslaseks minu hommikusöögi juures. Miks, kirjutasin artiklis Mis juhtub su kehaga, kui sööd muna?

Punane kala

Punane kala olgu selleks siis lõhe või forell on toiduaine, mis võiks vähemalt korra nädalas olla toidulaual kas lõuna- või siis õhtusöögi ajal. Põhjus, miks punane kala on hea, peitub tema kõrges Omega 3 rasvhapete sisalduses. Need rasvhapped aitavad uuringute tulemusel kaasa sellele, et aitavad hoida mälu noorena, reguleerivad südame rütmi ning “puhastavad” veene ja artereid ummistustest.

Ülaltoodu on vaid jäämäe tipp. Lisaks sisaldab punane kala ka suurel hulgal valku. Vaid 100g punast kala annab 20g valke, mis teeb kalast väga hea lihaskasvu andva ning rasvapõletust soodustava toiduaine. Mis põhjustel on valk vajalik rasvapõletuse jaoks, kirjutasin postituses 5 igapäevast harjumust, mis taksitavad keharasva põletamist.

Kaerahelbepuder

Kaerahelbepuder on suurepärane võimalus alustada oma peäva toitva ja energiat andva hommikusöögiga. Lisaks pikaajalisele energiale sisaldavad kaerahelbed stressivastast ja immuunsust tugevdavat mineraali tsink.

Kui eeltoodud info ei ole veel piisav, siis kaerahelbed sisaldavad suurel määral kiudaineid, mis aitavad kaasa pikemaajalisele täiskõhutundele ning aitavad sellega kaasa keharasva põletusele.

Parim kaerahelbepuder ei pruugi olla just kõige lihtsam valmistada, kuna eelkeedetud ja maitsestatud pudrud ei ole parim valik, mille võid poes olles teha. Hea on keeta valmis täisterahelvestest puder. Samas on turule tulnud ka head kiirpudrud, mis pole mitte ette aurutatud, vaid tänu erilisele lõiketehnoloogiale veskis küpsevad vaid minutiga keevas vees või piimas. Lisa Fazer Alku pudrule vaid vesi ning näiteks mett ja hea hommikusöök on valmis.

Naturaalne jogurt

Naturaalsel jogurtil on kõik piima kasulikud omadused (kaltsiumisisaldus jmt) ning lisaks sisaldab ta suurel hulgal naturaalseid häid baktereid, mis aitavad soolestikus hoida mikrokliimat, mis omakorda tugevdab immuunsüsteemi ja oled vähem haige. Proovin osta maitsestamata jogurtit, olgu selleks siis tavaline või kreeka jogurt. Maitsestamiseks kasutan kas paari telusikatäit mett või erienvaid marju. Peamiselt kasutan maitsestamata jogurtit õhtuseks näksiks 🙂

Mandlid ja pähklid

Kõrge kiudaine, valgu ja E-vitamiini sisalduse tõttu on mandlid ning pähklid hea täiendus toidukordadevahelise vahepala jaoks. Umbes 50 grammi pähkeid mõnel korral nädalas aitab kaasa ainevahetuse kiirusele tänu kõrgele valgusisaldusele ning samuti rasvasisaldusele.

Täistera pagaritooted

Täistera pagaritooted on samuti üheks heaks võimaluseks anda oma kehale korralikku kütust jõudmaks tegeleda kõiksugu erinevate energiat nõudvate asjadega päeva jooksul. Kuna täistera pagaritooted on aeglasemalt seeduvad, ei tekita and kehas veresuhkru kiiret tõusu, mis võib küll adna korraks hea enesetunde ja energia, ent saam kiirelt see energia ka kaob. Proovin valida oma toidulauale üle 51% täisterajahu sisaldusega pagaritooteid ning samuti tooteid, mis sisaldavad seemneid. Mõnedes toodetes, nagu näiteks Fazer Must kanepileib, on lausa 35% seemnesisaldus. Täistera pagaritoodetes on lisaks aeglaselt seeduvatele süsivesikutele ka palju kiudaineid. Viimaseks üllatuseks mulle oli lausa 21g kiudaineid 100g tootes sisalduv Hero ümmargune leib. Sellest, mis kasutegurid on veel pagaritoodetel, kirjtuasin artiklis Pagaritooted ja fitness. Sobivad need kokku või mitte?

Mustikad ning muud marjad

Jogurti ning hommikusöögi amitsestamiseks on väga hea valik erienvad marjad. Eriti mustikad, milledes on võrreldes teiste puuviljade ja marjadega kõrgeim kiudainete, vitamiinide ja mineraalide sisaldus. Lisaks sisaldavad mustikad väga palju antioksüdante. Kahjuks on talvel nende leidmine küll raskendatud, ent kui omad piisavalt suurt sügavkülma, saad hommikusele pudrule lisada peotäie külmutatud marju ning naudid maitsvat ja kasulikku hommikusööki.

Veise- ja sealiha

Taimetoitlased ärgu pigem seda lõiku lugegu. Ma ei väidagi, et lihast loobumine vale oleks, kuid minu toitumisse kuulub igapäevaselt vähemalt ühel, kui mitte kaheltoidukorral erinev liha. Eriti hea, maitsev ja kasulik on veiseliha, kuid selle õigeks valmistamiseks peab olema ka õige tuju ja mis kõige tähtsam, kogemus. Muidu võib heast tükist veisest tulla välja lihtsalt vintske ja raskesti näritav tükk 🙂 Liha sisaldab väga palju valku ning B rühma vitamiine. Pikema teksti liha tarbimisest olen ka kirjutanud ning tutvuda saab sellega siin.

Kui tervislik toitumine tundub raske

Kuna oman pikaajalist kogemust tervisliku toidu valmistamisel ja samuti mäletan endale tehtud toitumiskavadest erinevate toiduainete kasutamise aegu ja koguseid, siis võib mõnikord tunduda see lihtne. Samas aeg ajalt on see vägagi keerukas ja raske välja mõelda, mida kuna ja mis htkel vastavalt päevaplaanile süüa. Sellisel juhul olen alati abi saanud toitumis- ja treeningkava tellimisest. See aitab kohe kindlasti ning annab lisa. Mida peab arvestama toitumis- ja treeningkava tellimsiel, olen kirjutanud siin. Enda kogemustel tuginedes võin soovitada aga Marek Kalmuse kavasid. Kirjutasin temast oma postituses Treenerist mõne sõnaga.

Telli Marek Kalmuse toitumiskava


Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version