FitnessEst

Treeni, söö ja maga ning korda eeltoodut

treeni, söö, maga ja korda

Treeni, söö, puhka ja korda antud tegevusi järjepidevalt. Kuigi pole ammu siia kirjutanud, kuidas kulgeb projekt Suveks tippvormi, siis see ei tähenda, et poleks neid kolme eelmpolnimetatut tegevust teinud. Eks ole see ka seotud mõningate muudatustega isiklikus elus, kus tegin otsuse muudatusteks ning seda seoses sellega, et saaksin vähendada stressi. Mida liigne stress endaga kaasa toob, ja mis mõjusid ta minule omab, saab lugeda postitusest Stress, treening ja tulemused.

Treeni

Treening, olgu ta mistahes kujul, on hea viis lõõgastumiseks. Lisaks annab ta ka võimaluse hoida vitaalsust ja head enesetunnet vananedes. Mitmed uuringud on näidanud, et inimese nõndanimetatud tippvorm saabub umbes 30 eluaastaks ning peale seda hakkab keha kaotama lihasmassi. Eelpoolnimetatu vältimiseks on lihtne viis: treeni enda lihaseid. Läbi treeningu saab väga hästi mõjutada skeletilihaste valgusünteesi positiivses suunas. Seda muidugi koos pealkirajs toodud teiste tegevustega.

Minu tavapärane nädal omab keksmiselt 4 päeva treeninguid. Kõigepealt umbes tund raskustega treeningut ning seejärel 20-40 minutit aeroobset treeningut kas ellipsil, rattal või jooksulindil kaldega kiirkõndi tehes. Tundub, et see on minu jaoks optimaalne, et kõik osalised peres oleksid rahul. Sest ka mu kaasa soovib trennis käia ja eks me siis omavahel sätitame kellaaegu, kes millal trennis käib. Viimast seetõttu, et meie aasta ja nelja kuune poeg vajab hoidjat. treeningkava on lihtne ja neljaks eri kehaosa mõjutavate harjutuste baasil üles ehitatud. Korduvalt olen märkinud, et tegu on Marek Kalmuse poolt kokku sätitud kavaga. Temaga käib mul juba kolmas kord koostöö ehk siis võib väita, et tema poolt koostatud kavad nii toitumise, kui treeningu osas on mulle sobivad ja neid 100% järgides saavutad ka soovitud tulemuse.

Ja väike videolõiguke samuti ühest rinnatrennist ka siia. Proovisin kunagist tavapärast tööraskust. Vana vorm hakkab tagasi tulema, ehkki korduste arv pole veel sama, mis kunagi 🙂

Soovid ka lihtsat kava?
Hea ning lihtsalt järgitav toitumis- ja treeningkava on vaid paari kliki kaugusel

Söö

JUba ammu öeldi mulle, et ega tühi kott püsti ei seisa. See oli tol korral personalijuhi poolne ütlus, et tuleb ikka see aeg võtta ja süüa. Lõpuks on ju pikalt söömata olemine ebatervislik ja võib viia erinevate kehaliste vaevusteni. Kuid söömine minu projekti kontekstis on kehale piisava kütuse ja ehitusmaterjalide andmine. Kui ei ole kvaliteetset kütust, siis ei ole jõudu tegeleda treenimisega. Kui pole kvaliteetset ja piisavat hulka ehitusmaterjali ehk valku toidus, siis ei teki ka nn positiivset lämmastiku tasakaalu, et lihas saaks taastuda. Sellisel juhul, kui toidus ei ole piisavalt valke, on pigem võib-olla isegi mõislik ütelda: ära treeni. Vähese valgusisaldusega toitumise puhul pigem hävitad lihasmassi, mida proovid treenides kas siis suurendada või vähemalt piisaval tasemel hoida.

Söömine. Kui võrdlen oma toitumist tellitud kavaga, siis toimetan umbes 90% ulatuses kavast kinni hoides. Jah, olen siinkohal aus iseendaga ja eks mõnikord on kogused teised ja mõnikord toiduained valed. Vahel lihtsalt on soov tarbida magusat (vale toitumise tagajärg, liialt palju süsivesikuid ja liialt vähe rasvu ja valke), ehkki võiks ju tegelikult mitte tarbida kas tükki küpsist või kommi. Samas, kvaliteetsest toorainest valmistatud toidu söömine on jätnud ka oma positiivse jälje. Seda seoses sellega, et ega keha enam hästi tavapärasest (loe: kava järgsest) erinevat toitumist ei talu. Viimane teavitus oli keha poolt peale uut aastat, mida vastu võttes sai lauale pandud “head-paremat” sealhulgas mõned majoneesi ja hapukoorega tehtud salatid. Juba esimesel jaanuaril andis seedimine mõista, et mul on raske ja ebameeldiv ning alles teise jaanuari õhtuks oli enesetunne normaliseerunud peale piisavalt kiudainerikka ja “puhta” toitumise tagajärjel.

Igapäevane toitumine

Minu menüüs on aukohal muna. Muna on kõige paremini inimkeha poolt omastatav valk ning terves munas on kõik keha toimimiseks vajalikud toitained olemas. Lisaks kõigele on muna ka maitsev ning omab väga palju erinevaid võimalusi valmistamiseks. Alates lihtsast praadimisest ning lõpetades prantsusepäraselt tehtud munapudru või poššeeritud munadega. Lisaks erinevad lihad ning ka juurviljad, riis, tatar, kartul, juust ja täistera pagaritooted. Kas viimased kokku sobivad fitnessiga, saab lugeda postitusest Pagaritooted ja fitness. Sobivad need kokku või mitte?

Isu äratamiseks ka trennieelsest toidukorrast pildike

Soovid veel teada muna kasulikkusest?

Puhka ja maga

Kui arvan, et trenni tehes toimub lihaskonna areng, siis olen ma valel teel. Et kõik toimiks, nagu peab, on vaja puhkust ja und. Uni annab võimaluse taastumiseks ja magades eraldab inimese keha ka erinevaid hormoone, mis aitavad kaasa justnimelt taastumisele. Uni on üheks alahinnatud teguriks lihaskasvu juures. Mis on veel neli, saab lugeda artiklist Lihaskasv, treening ja 5 alahinnatud tegurit selle juures.

Piisava une saamisega on hetkel siiski omaette lood. Noorim ja väga armas ning lahe sell lihtsalt siiamaani ei ole hakanud tervet ööd järjest magama. Lisaks tee mis sa teed, kui temale on tekkinud unerütm selline, et alles seal 11 paiku õhtul, olenemata sellest millal ja kui palju ta päeval magas, on valmis magama heitma, siis jääbki uni kuidagi lühikeseks. Sest lõpuks on ju kogu selles igapäevases tegevuste hulgas omada ka aega, kus oma kaaslasega vaid omavahel aega veedad ja juttu ajad. Kui kellelegi on olemas nipp lapse varasemaks uneaja alguseks, siis jäta mulle oma soovitus kommentaarina selle postituse alla. Oleksin selle eest väga tänulik.

Samuti on tähtis une sügavus lisaks pikkusele ning mõlemat näitajat aitab mul jälgida ja analüüsida nutikell, mis mõõdab unefaase ja pikkust. Võin teha järelduse, et mõnikord võib ka vaid kuuetunnine ööuni olla kokkuvõttes parem, kuna sügavat ja liikumatut und on rohkem, kui näiteks 7,5 tunnise magamise juures.

Siiski pole mõtet seda uneosa väga mustades prillides vaadata. keksmisels magan 7 tundi ning see peaks olema piisav, et keha ja vaim saaksid taastuda.

Korda

Kõikide ülalnimetatud tegevuste teadlik ja pidev tegemine annab mulle selle tulemuse, mida soovin ning kindlasti aitab seda ka säilitada ning veelgi paremaks lihvida, kui nn projekt läbi ja soovitud eesmärk käes. Ning minu arvates on edu ükskõik missugune ka eesmärk poleks trenni ja toitumise osas, nende kolme “tegevuse” kordamine. Ehk siis treeni, söö ja maga. Muidugi on sealjuures ka päevatöö ning muud tegevused, kuid neist mõni teine kord. Edu ning tervisi kõigile.



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version