FitnessEst

Kampaania “Märka suhkruid” ehk lisatud suhkur meie laste toidulaual

lisatud suhkur

On ülimalt tore, et sellist kampaaniat riiklikul tasandil tehakse ja väga mõistlik on see, et suunatakse vaatama toidu suhkrusisaldust. Seda eriti osas “lisatud suhkur”. Mida suhkur sinuga teha võib, eks seda võib Tervise Arengu Instituudi lehelt leida. Samuti on abiks Google, kuid mis mind tõsiselt imestama paneb, on seesama Tervise Arengu Instituut ja nende soovitatavad retseptid ja menüüd eelkooliealistele lasteasutustele ning koolidele. Panen jutu lõppu ka lingi, millelt olen võtnud antud teemakäsitluses infot ammutanud .

Miks see mulle korda läheb?

Eks ikka isiklikust tasandist lähtuvalt. Ega ma ju muidu ei kirjutaks, mõtleks, arvutaks ja analüüsiks. Nimelt peaks mõne aja pärast minema lasteaeda mu noorim võsuke ning soovin, et tema lasteaias olek oleks hea õhkkond ja ta toituks tervislikult ning oleks hästi hoitud. Uurisin ma siis erinevate lasteaedade kodulehti ja menüüsid ning üllatusin. Ei ole ühtset standardset menüüd, vaid sõltub väga palju lasteaiast. Ühes on näiteks hommikupuder tehtud orgaanilistest helvetest, samas kui teise lõunasöögiks on kalapulgad?! Kas mingit täpsemat suunist pole siis? On, kuid minu jaoks väga laialivalguv ministri käskkiri. Seejärel uurisin veelgi ja ehmatasin ära. Täiesti kaameks.

Miks?

Sest ühest küljest paneb TAI rõhku lisatud suhkrute vältimisele, kuid samas on ta välja andnud kaks raamatut soovitustega koolide ja lasteaedade toitlustamisele koos retseptidega. Esimeses raamatus on raamistik ja näidismenüüd kogustega ning teises on siis menüü tegemiseks valmis retseptid. Alustasin analüüsimist ja eks pean veel analüüsima. Nimelt arvutasin kokku retseptide baasil, kui palju näidismenüü esimesel päeval saab laps lasteaiapäeva toidukordade ajal lisatud suhkruid. Ja hoidsin peast kinni. Seesama Tervise Arengu Instituut annab soovitusliku lisatud suhkru kalkulaatori ja tegin seal kalkulatsioonid. Sõimerühmas olev 2 aastane tüdruk võiks tarbida soovituslikult maksimaalselt 25g lisasuhkruid päeva jooksul. Arvake ära, kui palju esimese näidispäeva menüüs neid kokku tuli? 33,3 grammi!

Ehk siis kalkulaatori järgi soovitatakse väikelapsel tarbida kuni 25g lisatud suhkrut päevas, samas soovitab nende oma menüüraamatute duo anda lasteaiapäeva jooksul lapsele 33% rohkem suhkrut, kui see soovituslik norm. Ehk siis õhtul kodus ei tohi lapsele mingeid lisatud suhkrut sisaldavat toitu üldse anda. Loomulikult pole see õhtul lisatud suhkrute mitteandmine probleem. Maitsestamata jogurt külmutatud marjadega segamini ja tehtud 😉.

Teiste päevade menüüd pole ma selliselt arvutanud ja ma tõesti loodan, et neis tuleb lisatud suhkrut ikka normist allapoole. Samas vaadates seda, et pea igas pudrus on lisatud suhkrut ja pudru kõrvale on ette nähtud keedis. Mis on keedis ja tema definitsioon Eesti Vabariigis, on kättesaadav Maaeluministeeriumi lehelt siit lingilt. Ehk suhkrusisaldus 100g kohta minimaalselt 60g – paneb ohkama.

Et aga jutule natuke juurde lisada, siis esimese päeva menüüst pilt allpool ning arvutuskäigud vastavalt retseptides sisaldunud suhkrule samuti tabelina toodud.

Arvutasin välja vaid lisatud suhkru sisalduse (retseptist, grammides), samas on lõunasöögi juures oleva magustoidu retseptis veel tükeldatud kompotipuuviljad ning küpsised, millede lisatud suhkur pole sellesse arvestusse toodud.

Õnneks on muidugi ka TAI ise ka leidnud, et lasteaiamenüüdes on palju lisatud suhkrut ning kirjutanud sellest ühe väikse nupukese, mida saab lugeda siin.

TAI soovituslikud menüüraamatud.

Kui sulle läheb korda lastele pakutava toidu lisatud suhkrute sisaldus ja meie tuleviku tervis, siis palun jaga seda artiklit.



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version