FitnessEst

Ülekaalulisus ja rasvumine ning lapsed

ülekaalulisus ja rasvumine

Ülekaalulisus ning rasvumine lapseeas? Kas meil on see probleem või mitte? Kas neil väidetel on tõepõhi all või mitte? Kui vaatan tänaval kõndides ringi, siis jääb siiski pilgu ette mitemid lapsi, kes kahjuks näivad kas siis natuke ümarad oma vanuse kohta välja või tunduvad isegi rasvunud? On see vaid minu “rikutud” mõttemaailma probleem või on meil tõesti tegemist suure hulga ülekaaluliste või isegi rasvunud lastega?

Vaatasin natuke netis ringi ja sattusin Sotsiaalministeeriumi ajaveebis ühe artikli peale. Tsiteerin selle artikli esimest lõiku: “Iga teine täiskasvanu ja vähemalt üks kolmest 6-13aastasest lapsest Eestis on ülekaaluline või rasvunud ning nende osakaal – eriti laste seas – kasvab iga aastaga, kirjutab analüüsi ja statistika osakonna nõunik Kristina Köhler”. Nii et ma vist ei näe lihtsalt niisama tonti seal, kus seda pole, vaid tegemist on reaalse probleemiga. Ehk siis iga kolmas koolieelik kuni kuuenda klassi õpilane on Eestis ülekaaluline või isegi rasvunud. Ehmatav statistika või mis?

Lisaks võib tuua mitmeid artikleid antud teemal, kuid vaataks asjale natuke teisest otsast peale. Nimelt mitte sellest otsast, et mis oleks parim lahendus probleemiga tegelemisel, vaid kuidas leida põhjused, miks on lastel tekkinud ülekaalulisus. On ju selge, et võib välja pakkuda mitmeid lahendusi, kuid kui tekkepõhjuseid ei otsi, siis võib natuke vale “ravi” jätta tulemuse saavutamata. Ehk siis jätkub rasvumine, mis lõppkokkuvõttes alandab inimeste elukvaliteeti.

Minu enda tähelepanud ümarate laste osas

Kusjuures ma ei saa kuidagi väita, et tegemist oleks vaid nutimaailmas olevate ja mitteaktiivsete lastega. Üleeile õhtul väljas jalitades sõitis mulle tõukeratastel vastu kolm poissi. Seal umbes 9-12 aasta vanuses. Ning paraku oli näha, et nad polnud enam normaalkaalus. Ühel neist kahjuks rippus isegi kõht üle püksivärvli. Seega ka aktiivne laps võib kaalus selliselt juurde võtta, et tal on reaalne nn “õllekõht”. Või siis täna poest väljudes kõndis mu ees jälle umbes 10 aastane tüdruk ning temagi puhul oli näha juba korralik päästerõngas ning rippuma hakkav kõhuke. Kui arvata seda, et sellistel lastel on eeskujuks nn vanemad, siis kui tema vanemaid märkasin, olid nad täiesti normaalse kehakujuga ning rasvumine ei või ülekaalulis polnud teemaks. Millest siis tekib lastel liigne kaal?

Ülekaalulisus algab valest toitumisest

Üheks teguriks minu arvates on toidulaua valed valikud. On need siis suhkrut sisaldavad hommikuhelbed millele pannakse peale magusat jogurtit või siis kiirtoit ja krõpsud või veelgi imelikum – meie enda haridussüsteemis pakutav toit, kus on sees palju lisatud suhkrut. Kirjutasin sellest loos Kampaania “Märka suhkruid” ehk lisatud suhkur meie laste toidulaual. Kuid kas ka siia on see nn koer maetud? Millegipärast arvan, et mitte. Ei ole ju kõik lapsed ülekaalulised, vaid mingi osa. Mis siis tekitab selle, et meil on niivõrd suur hulk lapsi, kes pole normaalkaalus? Eks ma viskan praegu õhku rohkem küsimusi, kui vastuseid, kuna ma pole viinud läbi mingeid uuringuid põhjuste osas, vaid võin avaldada ainult oma isiklikku arvamust.

Minu arvates on siin tegemist moodsa aja probleemiga, mis proovib vanema poolt toiduga lapse elus olevat vanema tähelepanu puuduse tühimikku täita. Lihtne on anda lapsele kätte magus või siis litsalt toit, selle asemel, et temaga tegeleda, temaga koos mängida või muudki huvitavat teha. Annad lapsevanemana lapsele taskuraha, et ta sul kaela peal poleks ning ta läheb soetab omale magusa joogi ja saiakese väljas olles. Kui samas ise selle aja võtad ja temaga kasvõi palli mängima läheksid, jääks vahest see toit ostmata. Tean ka ise lapsevanemana, kui väsitav võib olla vahepeal peale tööpäeva võtta kätte ja minna lastega välja mängima. Tõesti lihtne on paluda neil vaadata kas multikaid või üldse sul ennast rahule jätta. Ning siis kuuled, kuidas hakkab kodus külmikuuks kinni-lahti käima ja näed, kuidas laps tuleb väljast küpsise- või kommipakiga tuppa. Kuid see on vaid minu väike tähelepanek ning kindlasti peab seda teemat uurima rohkem ja looma lapsevanematele tugisüsteeme, et vältida liigse kaalu teket.

Kuidas mina proovin vältida laste liigse kaalu teket

Esmalt loen eelmist lõiku ja tõesti proovin oma tagumiku diivani pealt üles ajada ning lastega õue mängima minna, et nad saaksid liikuda. Teine asi on trennid peale nende koolipäeva – et ei tekiks aega niisama passida. Ning samuti pakun neile enamjaolt tervislikku toitu. tean, et võib olla probleem maitses või milleski muus, et laps seda süüa ei pruugi, ent on olemas ju vanasõna: “Nälg on parim kokk.” Ehk kui lasta neil piisavalt ringi joosta, mängida ja muul kujul energiat kulutada, siis maitseb ka tervislik ja tasakaalustatud toit väga hästi. Sest eks märkad ju ka ise oma isudest, et kui pole just suurimat näljatunnet, siis valid, mida süüa, selle asemel, et süüa seda, mis on kasulik.

Rasvumine on välditav

Peaasi, et sellega õigeaegselt tegeleda. Ma ei proovigi anda nõu, kuidas seda teha ja missugustele teguritele teiste inimeste laste puhul tähelepanu pöörata. Tean vaid seda, mida ma enda ja oma lastega teen, et neil ülekilosid ei tekiks. Ning tundub, et teen seda suhteliselt edukalt, kuna mul on kasvamas kolm normaalkaalus last. Jah, vanemad lapsed teevad sporti ning jah, ma annan kõikidele oma lastele aeg-ajalt ka magusat, kuid peamine toitumine on korrektne ja neid toidetakse korraliku koduse toiduga, millele ei lisata suhkruid. Ehk siis need tegevused on minu poolt tehtud selleks, et mu lastel ei kujuneks välja ülekaalulisus.

Minu nõuanded iseendale seoses lastega. Leia nende jaoks aega ka siis, kui oled väsinud. Paku neile tasakaalustatud toitu. Tee neile hommikul putru ning prae mune, sellega saad ka ju ise hea ning toitva hommikusöögi 😉 Kaasa nad toiduvalmistamisesse, et neil tekiks seos toiduga. Samuti ka oskused selleks hetkeks, kui sa parajasti ise kodus pole ja nad süüa soovivad. Siis suudavad bnad ise teha tervislikku toitu ja ei osta kõhutäiteks näksimist. Ning räägi nendega toidust, spordist ja näita eeskuju.



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version