FitnessEst

Mis juhtub su kehaga, kui sa sööd muna?

muna

Healthy lifestyle snack on table

12 PÕHJUST SÜÜA MUNA

Muna on tõenäoliselt lihtsaim, soodsaim ja mitmekülgseim toiduaine, saamaks oma kehale kasuliku valku.

Lisaks võimalusele lihtsalt saada kätte päevane vajaminev valgukogus - iga 85-kaloriline muna siaslda 7 grammi valku - sisaldab muna ka palju tervisele kasulikku. Neis on kõik vajalikud aminohapped, palju antioksüdante ja rauda. Ning ära söö vaid munavalget, munakollane sisaldab rasvapõletuseks vajaminevat toitainet koliini. Seega süües kogu muna, aitab tegelikult alla võtta.

Kui ostad mune, proovi valida kohalikke, sest need kipuvad olema värskemad. Munakoore värvus samas ei mängi rolli, tegemist on vaid erinavat tõugu kana munadega, samas kui toiteväärtus on neil munadel sama. Allpool 12 kasu, mida muna võib inimkehale anda.

1 TUGEVAM IMMUUNSÜSTEEM

Kui sa ei taha viiruste ja bakteritega mässata, siis lisa muna või kaks oma igapäevasesse menüüsse.  Juba ainult üks suur muna sisaldab peaaegu veerandi (22%) päevasest seleeni vajadusest, toitainest, mis toetab su immuunsüsteemi. Samuti on soovitatav lastele muna anda, kuna nende söömine aitab hoida luu- ja lihaskonna arengut õigena.

2 SU KOLESTEROOLIPROFIIL PARANEB

Enamik teab kolme asja kolesteroolist: 1) kõrge kolesteroolitase on halb; 2) on olemas "hea" ja "halb" kolesterool; 3) muna sisaldab palju kolesterooli. Arstid on enamjaolt mures "hea" ja "halva" kolesterooli suhte üle. Üks suur muna sisaldab 212 mg kolesterooli, kuid see ei tähenda, et muna tõstaks "halva" kolesterooli taset veres. Keha toodab samuti pidevalt kolesterooli ja on palju erinevaid uuringuid, mis tõestavad, et munad tegelikult parandavad vere kolesteroolipilti. Kuidas? Muna tundub tõstvat "hea" kolesterooli taset veres, samas vähendades "halva" kolesterooli osa.

muna hommikusöögiks

3 VÄHENEB SÜDAMEHAIGUSTE RISK

"Halb" kolesterool ladestub arterite seintele ja suurendab arteroskleroosi tekkimise riski - lihtsalt öeldes, ummistab artereid. "Hea" kolesterool samas võib hoopistükis arterite seinu "puhastada".

4 SUL ON ROHKEM ENERGIAT

Vaid üks muna sisaldab umbes 15% vitamiin B2 päevasest vajadusest. Vitamiin B2 on üks kaheksast B vitamiinist, mis aitab kehal muuta toitu energiaks.

5 SU NAHA JA JUUSTE SEISUND PARANEB

B-rühma vitamiinid on vajalikud samuti naha, juuste, silmade ja maksa tervisele. Lisaks vitamiinile B2, sisaldab muna ka palju B5 ja B12 vitamiini. Samuti aitavad ned vitamiinid kaasa närvissteemi heale funktsioneerimisele.

6 SA KAITSED OMA AJU

Muna on ajutoit. Seda just tänu kõrgele koliini sisaldusele. Koliin on rakumembraanide koostisosa ning on vajalik neorotransmitter atsetüülkoliini sünteesimiseks. Uuringud on näidanud, et koliini puudus on seotud neuroloogiliste häirete esinemisega ning vähenenud kognitiivse võimekusega. Seega mune sööma, kui soovite olla ka vaimselt heas vormis.

7 SA SAAD KÕIK VAJALIKUD AMINOHAPPED

Lisaks vähem tuntud asjadele, mida keha suudab teha, oskab ta ka sünteesida 11 asendamatut eluks vajalikku aminohapet.Samas, olemas on 20 asendamatut aminohapet, mida keha vajab. Arva ära, mis allikast neid 9 ülejäänut saab? Õige, munast. Nende 9 aminohappe puudus võib viia lihasmassi kahanemise, nõrgenenud imuunsüsteemi, nõrkuse, väsimuse ning naha ja juuste struktuuri muutuseni. Mis veel mõjutavad lihaskasvu, on ära toodud artiklis: Lihaskasv, Treening Ja 5 Alahinnatud Tegurit Selle Juures.

8 VÄHENENUD STRESS JA ÄREVUS

Nende munas leiduvate 9 aminohappe puudus võib omada mõju vaimsele tervisele. Aastal 2004 avaldatud uuring ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences, kirjeldas, kuidas lisades lüsiini grupi toitumisele, vähendas märgatavalt ärevustunnet ja stressi taset uurimisalusel grupil, tõenäoliselt selle tõttu, et lüsiin aitas kaasa serotoniini sünteesile.

9 KAITSE SILMADELE

Kaks munas sisalduvat antioksüdanti - luteiin ja zeaksantiin - omavad tugevat silmi kaitsvat mõju. Samas ei sisaldu enid munavalge pakendites, vaid sisalduvad ainult munakollases. Need antiosküdandid vähendavad märgatavalt kollatähni degeneratsiooni ja läätsekae tekkimise riski. Kaks viimatinimetatut on peamised nägemise vähenemise ja pimedaksjäämise põhjuseid vanematel inimestel. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringu kohaselt tõusis zeaksantiini tase 114-142% ja luteiini tase 28-50% grupi liikmetel, kes sõid 1,3 munakollast päevas nelja ja poole nädala jooksul

10 LUUDE JA HAMMASTE TUGEVUS PARANEB

Muna on üks väheseid D-vitamiini allikaid. D-vitamiin on samas vajalik luude tugevdamiseks, aidates kaltsiumil imenduda luudesse ja hammastesse. Kaltsium on lisaks vajalik ka südame, jämesoole ja ainevahetuse jaoks.

11 PIKEM TÄISKÕHUTUNNE, MILLE TÕTTU SÖÖD VÄHEM

Muna on sedavõrd kõrge kvaliteediga valgu allikas, et teisi valguallikaid mõõdetakse oma imendumiselt munade skaalal. Muna omab skaalal numbrit 100, mis on maksimum. Paljud uuringud on näidanud, et kõrge valgusisaldusega toitumine vähendab näljatunnet ja tagab pikemaaegse täiskõhutunde. Seega süües hommikuks muna või paar, aitab sul lihtsamini kuni lõunani mitte näksida. Kui sa samas vajad nõundeid toitumise kohta, telli siit toitumiskava.

12 SA KAOTAD KEHARASVA

Suuresti tänu pikemaajalise täikõhutunde tagamisele, on mune seostatud keharasva kaotusega. Sellekohane uuring andis tähelepanuväärseid tulemusi. Kaheksanädalase perioodi jooksul sõi üks grupp hommikuks 2 muna, teine grupp samaväärse kalorite hulgaga saiatooteid. Muna grupp kaotas 65% rohkem kehakaalu, 16% rohkem keharasva, kehamassiindeks vähenes 61% rohkem ning nende vööümbermõõt vähenes 34% rohkem, kui muna hommikuks mitte söönud grupil. Samas pagaritoodete kasulikkusest räägib see artikkel siin.

Kokkuvõtvalt, munadel on väga palju tervisele kasulikke omadusi, mille tõttu on nad asendamatud tasakaalus toitumise juures.

Head päeva/õhtut/ööd.

Postituse pildid: pexels.com



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version