FitnessEst

Meie igapäevane leib ehk söögist üldiselt

Ei, ma ei räägi leivast selles loos. Vähemalt minu jaoks on sõna leib mõningates kohtades ülekantud tähendusega ning hõlmab endas rohkemat, kui lihtsalt küpsetis. Rohkema all mõtlen üldse toitu ja toidulauda. No vahest siiski natuke üldise toitumise all leiab leib ka mainimist, sest tegemist on ühe hea ja ausa toiduainega.

Poliitikasse laskumata ja proovides mitte liigselt poliitkorrektset juttu ajada, me sööme tihtipeale valesti ning tänu sellele on meil päeva lõpuks rohkem asja ka arstikabinetti ning omame mitmeid erinevaid kaebusi ja vaevusi. Kui paljud meist võivad kätt südamele pannes ütelda, et nad söövad kogu aeg täpselt seda, mis on nende jaoks parim? Eks fitnessivõistlejad seda teevad, kuid tavainimesed? Kas me ei tee oma elu lihtsaks, kui võtame hommikul kapist välja helbed ja valame neile peale maitsega jogurtit ning peame seda heaks hommikusöögiks? Tegelikult hea, et üldse hommikust süüakse 🙂 , sest eks ole ka juhuseid, kus inimesed üldse jätavad hommikusöögi vahele, joovad ära kohvi ning võib-olla lõuna ajal tarbivad mingisugust toitu. Eks mõnikord on hea võtta helbeid jmt hommikuseks toidukorraks, ent kuivõrd raske on ärgata see 15 minutit varem üles ning teha valmis munad (ideaalne viis päeva alustada), täisterapuder jmt ning laadida ennast headest toiduainetest saadud energiaga terveks päevaks. Kusjuures rõhk munadele, sest mitmed uuringud näitavad – grupp, kes sööb hommikuks mune, omab kauem aega täiskõhutunnet ning sööb päeva jooskul vähem kaloreid, kui grupp, kes mune hommikusöögiks ei tarbi. Ja kui keegi kardab liigselt munakollasest saadavaid rasvu, siis on turul väga hea ja mõnus toode – White Pro, kus saate kätte ainult munavalged ja saate siis vajadusel mõne munaga (natuke kollast on ikka ju tarvis 🙂 ) munavalget rikastades imelise omleti hommikusöögiks valmis teha 🙂

Pildil White Pro munavalged, millest rääkisin ning munavalge valgukokteilid, mida hea  ja lihtne kas vahepala või trennijärgse kiire lisana juua. Maitse nagu kunagisel koogel-moogelil, millele maasikaid või šokolaadi juurde pandud. Mulle igatahes maitsesid 🙂

Tähtsaim toidukord päevast läbi ning eks lõunagi on vajalik süüa, kuna tühi kott ei seisa püsti ning mis juhtub siis, kui mõni toidukord üldse vahele jätta, eks sellest natuke hiljem :). Seega lõuna. Fitnessinimesed teevad omale tavaliselt mitmeks päevaks toidu ette valmis ning võtavad söögi karbiga tööle kaasa. Tavainimesed mõnikord samuti, ent tihtipeale olen ise ennast leidnud olukorrast, kus lõunasöögilaud polnud parima kvaliteediga – kiire salat ja pooltootest hakk-kotlet (kui seda selleks saab nimetada) poest kaasa, soojendad mikrolaineahjus üles ning söönud oledki… kuid kui kaua sellise toidusedeliga kõht täis püsib? Kui head ehitusmaterjali kehale annad? Kas poleks tõesti mõistlikum võtta fitnessinimestest eeskuju ning teha omale lõunaks söök kaasa, kui ei saa/taha käia mõnes söögikohas sooja toitu söömas. Sellisel juhul saad sa ju omale kindlustada selle, et toidusedelis on võimalikult täpselt kontrollitud toiduained, mis kindlasti on parem kütus kehale, kui eelpoolkirjeldatud kotletilaadsed tooted.

Siis liigume koju ning mis toimub õhtusöögiga? Õhtusöök, kui selline on minul välja kujunenud õnneks toidukorraks, mil terve pere tuleb laua taha ja sööb koos ning vestleb päeval toimunu üle. Ning siinkohal tahan mina oma perele sel hetkel küll parimat pakkuda. Kui keegi arvab, et ise nullist toidu tegemine tuleb kallim, siis ehk vaataks natuke numbreid. Nn lihapallid/viinerid/sardellid jmt maksab kilo baasil suht sama palju, kui käia turul ja osta värsket liha/hakkliha ning sellest oma perele toit valmistada. Ning tõesti, need lisa 10 minutit, mis kuluvad nullist toidu valmistamisele vs pooltoodete soojendamisele pole ka mingi aeg päevakavas. Ja kes ei usu, et 15 minutiga saab maitsva ja kasuliku toidu valmis – vaadake palun Jamie 15 minuti roogade saadet – leiate palju nippe, millega saab maitsva toidu kiirelt valmis.

Eeltoodut üle lugedes tundun, et manitsen liigselt ja arvan, et pooltooted pole head. Ma leian, et mõnikord harva nende kasutamine toidulaual on täiesti mõistlik ning kui ikka tahad keedetud pelmeene, siis teed neid ja sööd rõõmuga 🙂 Pigem tahan endale meelde tuletada, et parim, mida ma endale ja oma perele anda saan, on värskest ning kvaliteetsest toorainest valmistatud toit. Samuti leian, et leib ei tohi meie laualt puududa. Jah, ta on juba kellegi poolt vlamis küpsetatud ning ma ei vaidlegi vastu, et saab ka ise ahjus leiba küpsetada, ent meie jaekaubanduses on piisavalt palju erinevaid häid valikuid leivast ja ka saiast, et siinkohal võib võtta rahulikult täisteraleiva või saia ja seda omal energiaks ning keha ehitusmaterjaiks kasutada. Kusjuures sealjuures on hea ja kvaliteetne leib ning sai ka hea maitsega ning mõnus süüa.

Poššeeritud muna, tomat juust ja keefirisai

Kuid jätsin mainimata, mis juhtub siis, kui mõni söögikord vahele jätta või proovida süüa vaid õhtusööki. Ma ei tea, vähemalt minu puhul tähendab see seda, et ma söön ennast õhtul üle. Mitte kuidagi ei teki isegi korralikku õhtusööki süües täiskõhutunnet ning jätkan külmiku vahet käimist ja näksimist. Ja kui see ka ei aita, siis käin poes, ostan šokolaadi ja söön selle ära. Selle tõttu leian, et süües õigetel hetkedel head ja korralikku toitu, tagab selle, et ma söön lõppkokkuvõttes vähem, kui mõnda toidukorda vahele jätta püüdes.

Tänan tähelepanu eest 🙂

Postituse tunnuspilt: pexels.com



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version