FitnessEst

Miks kasutada eraldi munavalget?

munavalge

Minu erinevates artiklites ja postitustes olen väga tihti kirjutanud munast, kui ideaalsest toiduainest nii treenivatele inimestele, kui kõigile, kellel on soovi tervislikult toituda. Postituses Trennivaba päeva toitumine kirjutasin põgusalt erisustest trenni- ja trennivaba päeva toitumises. Mainisin seal, et trennivabal päeval on hommikusöögis munavalge ning üks kuni kaks muna.

Kuid mis on põhjus, miks trennivaba päeva söögisedelis on enamus munavalge ning vaid mõni täis muna? Asi lihtsamast lihtsam. Trennivabal päeval on kulutatav kalorihulk märgatavalt väiksem ning kuna munakollane on rasvarikas, siis on see üks koht, kus vähendada päevast kaloraaži.

Miks valida juba eraldatud munavalge?

Olgem ausad, mulle ei meeldi toidu raiskamine ja selle lihtsalt niisama ära viskamine. See on kuidagi küüniline, kui mõnel inimesel pole toitu lauale panna ja sina litsalt viskad mingi osa toidust minema. Sest munadest munavalge eraldamise järel jääb järgi kollane ja seda pole ju kuskil ega kellelgi koduses majapidamises kasutada. Ning viskad selle prügikasti. Õnneks on sellele käitumisele alternatiiv. Tänapäeval saab poest osta pudeli vaid munavalgetega ning ei pea tundma süümekaid toidu äraviskamise tõttu. Mõislik lahendus ju. Ning kui nüüd arvutada, mis on selle alternatiivi hind, siis üks muna maksab rohkem, kui osta juba eraldatud munavalget.

Kas odavam valik on alati parim?

On ju olemas väljend – ma pole nii rikas, et osta odavaid asju. Puudutab see ka toiduaineid. Ei, ma ei mõtle, et alati peaks valima kallima toiduaine, kuid kindlasti peab vaatama, mida sa odavama või kallima raha eest saad. Oma postituses Kõrge valgusisaldusega ning soodsad toiduained kirjutan justnimelt soodsatest võimalustest oma toidulauale valgud tuua. Ent mõnikord ei ole soodsaim valik parim valik ja selleks on mõislik natuke lugeda ja uurida toiduainete lisandite sisalduvust. Miks on see tähtis, vaadates näiteks munavalget, mida on võimalik soetada mulle teadaolevalt kahe tootja oma. Odavamaga neist saab tutvuda siin ning teisega siin.

Mis siis teeb ühe ja kusjuures mitte soodsama versiooni minu arvates paremaks, kui soodsama? Nimelt vaadates koostisosi, siis hinnalt soodsama puhul on tooteandmetes kirjas terve hulk lisandeid ja e-aineid, milledest mõnede kohta tegin väikse otsingu netist ja avastasin natuke häirivaid asju. Allpool loetelu neist, mis panid mõtlema:

Säilitusaine kaaliumsorbaat kõrvalmõjud:
Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile.

Allikas: http://toidutare.ee/v/t%C3%B6%C3%B6riistad/s%C3%B5nastik/e-ained/1422D/

Paksendaja Guarkummi kõrvalmõjud:

Võib tekitada allergilist puudutusaurtikaariat ja medikamentidesse lisatuna gaase ja kõhulahtisust.

Allikas: http://toidutare.ee/v/t%C3%B6%C3%B6riistad/s%C3%B5nastik/e-ained/1428A/

Happesuse regulaator naatriumtsitraadi kõrvalmõjud:

Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte

Allikas: http://toidutare.ee/v/t%C3%B6%C3%B6riistad/s%C3%B5nastik/e-ained/1426C/

Odavama versiooni tarbimisel kasutad toodet, mille puhul võib tekkida allergianähte. Kallima toote puhul seevastu pole sisalduses mingeid konservante ja lisandeid ning tegemist puhta pastöriseeritud munavalgega. Kumma kasuks valik teha, kui ülaltoodut arvesse võtad? Kuna soovin toituda tõesti tervislikult ja võimalikult vähe erinevaid “kunstlikke” keemilisi ühendeid sisaldavat toitu, siis minu kindel valik on säilitusaineteta munavalge WhitePro.

Mis neil veel vahet on? Mõlemad tooted on kiloses pakendis, kuid säilitusaineteta toode säilib peale avamist külmikus 4 päeva kauem, kui odavam toode. Ning veel üks pluss kallimale tootele – avamata pakendis võid seda toodet hoida lihtsalt köögiriiulil, odavama pead hoidma kogu aeg külmikus. Ning ka tervislikuma toote puhul on munavage kasutamine odavam, kui osta lihtsalt muna ja visata kollane minema.



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version