FitnessEst

Pahedest

Et olla aus enda suhtes, siis… peab peeglisse vaadates tunnistama, et sul on olemas pahed. Ei hakka siinkohal rääkima iseloomust, laiskusest ja muust taolisest, vaid ikkagi sellest, mis ei käi antud elustiiliga kokku. Jah, tunnistan, et mul on mõned pahed, mis fitnessi ja tervislikkusega kokku ei lähe. Üheks selliseks on soov magusa järele. Šokolaad, küpsised (eriti head on näiteks Laima Mammas võiküpsised), erinevad kommid ja näiteks halvaa. Hmm, juba kirjutades nagu tahaks? Või pigem mitte?

Tegelikult on lugu selline, et kui ma olen valesti söönud alates hommikust, siis tekib õhtul täielik magusanälg, sest keha pole saanud vajaminevat energiat kätte. Samuti näitab magusakihk, et pole piisavalt rasvu päeva jooksul tarbinud. Tuletabki meelde, et täna pole ma võtnud neid kahte supilusikatäit oliivõli, mida igapäevaselt tarbin 🙂 Seega, magusapahe kontrolli all hoidmine on lihtne: söö õigesti ja oma täiskõhutunnet ning see ei tule kuidagi peale.

Teine pahe, mis mul endal on, on suitsetamine. Sellest ka antud pilt, kus naudin sigarit. Olen ma ei tea mitu korda proovinud sellest pahest loobuda, kuid isegi peale poolt aastat mittesuitsetamist, olen uuesti alustanud. Ei tea isegi, miks. Seega, olen praegu selle pahe küüsis ja proovin välja rabeleda. siinkohal oleks vist paslik mainida, et ma ei ole juba teist päeva sigaretti tõmmanud. Kuidagi imelik on küll olla :), sest midagi oleks nagu puudu… Usun, et imelik olek läheb üle ja saan ka selle pahe enda küljest lahti. Hoian siin jooksvalt kursis, kuidas selle pahega võitelmisega lood on 🙂

Ent ma ei soovinud ainult enda pahedest rääkida, vaid ka mõelda “kõvasti” ehk kirjutades, üldse riiklikust poliitikast seoses “pahedega”. Miks ma siinkohal “pahed” jutumärkidesse panin? Sest riik tegelikult ei võitle kõikide pahedega võrdselt. OK, tubakas on täiesti peidus reklaamidest ja ega teda eriti kauplustes ka enam kätte ei saa. Mõnedes Selverites pead spetsiaalselt infoletti minema, et toode kätte saada. Ja maksustamine on ka siin päris hea – aktsiisimaks on väga suur osa toote hinnast ju. Ning EU poolt toodud reegel siseruumides mitte suitsetamise kohta on ka väga õige – ega mulle kui suitsetajale ka ei meeldi tubakasuitsust läppunud kohas olla. Samuti ei suuda ma olla klubide suitsuakvaariumis – piisab korraks sisse astumisest ja oled kuni juuksejuurteni üleni suitsuhaisune. Tore – riik on midagi ära teinud selles osas.

Nüüd siis alkohol. Minu käest küsiti hiljuti, mida peaks riik tegema, et ma oma alkotarbimise viiksin poole võrra väiksemaks. Huvitav tõesti, mida ta veel teha saaks, sest kui ma joon kuu jooksul 2 klaasi veini, siis viia see ühe klaasi peale on juba väga raske 🙂 Samas, nüüd tahetakse muuta alko ja reklaamiseadust selliselt, et .. noh enamik peaks teadma, mismoodi. Minu arvamus – Happy Hour`i ärakeelamine viib alkoholi tabimise lihtsalt baarist koju. See, kes odavalt juua tahab, teeb seda nüüd kodus. Sõbrad saavad kokku ja tarbivad juba koduses miljöös enne välja suundumist ära koguse, mis on vahest isegi suurem, kui HH ajal kõrtsis. OK, aga ka see, mis toimub alkoholiga, ei ole mure, sest – see kes juua soovib, joob niikuinii ja kes ei soovi, see ei joo. Pigem tuleb alko lastest ja noorukitest eemal hoida, mis on peamine.

Samas – kahjuks ei reageeri meie kallis riik üldse kuidagimoodi sellele, mis toimub seoses rafineeritud suhkrute ja magusaga. On täitsa normaalne, et klaasis populaarses jogurtis on 30g – KOLMKÜMMEND GRAMMI – suhkrut. Kusjuures enamik sellest on rafineeritud, sest maitsestamata jogurtis on küll ka suhkruid sees, kuid väga vähe ja pigem on tegemist laktoosiga 😉 Või siis eriti tore on ühe magusatootja reklaamid, kus öeldakse, et sa pole sina ise, kui nälg kallal ja võta nende suhkrupomm, et näljatunne eemale peletada. Ma ei pea seda normaalseks, et täiesti süüdimatult kasvatatakse lastest ja meist suhkrusõltlasi. Mõningad uuringud näitavad, et rafineeritud suhkur mõjutab aju samu osasid, mida narkootikumid! Ja me laseme sellel lihtsalt juhtuda. Selle asemel, et populariseerida tervislikku ja tasakaalustatud toitumist, mis hoiab sul näljatude ära, laseme reklaame, kus öeldakse, söö suhkrut ja siis läheb nälg ära. Läheb jah kiirelt ära, kuid samakiirelt tuleb ka tagasi.

Miks ma nii väga magusa osas “vingun”? Tõesti, las inimesed teevad ise oma valikuid. Tegelikult peaks ka magusa osas ja üldse toitumise osas tegema palju tööd, sest valesti ja suhkrurikkalt toitumine viib rasvumiseni ning seejärel ka teiste terviseprobleemideni, sealhulgas teise tüübi diabeet näiteks. Ning minu arust just hiljuti kirjutati ajakirjanduses, et Eesti on kas nüüd top kolme või viie seas Euroopas inimeste rasvumiselt. Beat that härra minister – suuna oma teravik ka antud probleemile!

OK, jätame nüüd poliitika välja ja tõesti – igaüks saab mõistuse piires enda tervist parandada. Toitudes selliselt, et ei tekiks näljatunnet, hoiab eemale magusa järele käe sirutamisest. Sedasi oma lapsi toites, jätad ka nemad suhkrusõltuvusest vabamaks. Alkohol – nulltolerants on totter ja sellega ei jõua niikuinii kuskile, pigem tarbida mõistlikult ja mõõdukalt ning uskuge mind – ka kainena on täitsa lahe pidutseda 😉 Näitan nii oma lastele eeskuju. Ning suitsetamine – jah, sellest on kõige raskem jagu saada, kuid…. eks näha ole, kas saan näiteks poole aasta pärast siinsamas kirjutada, et pole pool aastat suitsetanud 🙂

Kena õhtut 🙂

Kui sulle see teema meeldis, siis vajuta allpool jagamisele ja kutsu teisi ka lugema 🙂

59.43696124.753575


Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version