FitnessEst

Toidulisanditest – minu arvamus ja mõtted

Kas neid siis on vaja või mitte? Tööstusharuna on tegemist väga suure äriga, mis igal aastal kasvab ning seda mitte ainult maailmas, vaid ka Eestis. Ühest küljest on see ju loogiline, inimesed käivad järjest rohkem trennis ja järjest enam inimesi, kes neid tarvitavad. Siinkohal ei räägi ma mingitest apteegis müüdavatest toidulisanditest, vaid valgust, kreatiinist jmt, mida võib osta nüüd juba hästivarustatud super- ja hüpermarketitest.

Kõigepealt üldse, mis on toidulisand minu jaoks. See on lisand, mida tarbitakse lisaks tavapärasele toitumisele. Tavapärane tasakaalustatud toitumine on see, mis esmalt peab olema korras ja paigas, alles peale seda võib üldse mõtlema hakata toidulisandite peale. Paigas tavatoitumine on lai mõiste ja seda käsitleks mõni teine kord 🙂 Igatahes, kui tavatoitu ei suuda enam sellistes kogustes ja aegadel tarbida, mis keha taastumiseks vajlik raske treeninug juures, siis võib appi võtta toidulisandite purgi ja sealt lisatoitu juurde ammutada. On ju lihtsam juua 250-400 ml kokteil, kui süüa sisse 50g kuivaines riisi ja 125g kanafileed. See on umbes ühe kokteilis sisalduva süsivesikute ja valgu koguse ekvivalent minu jaoks tavatoidus.

Jah, mina tarbin toidulisnadeid ja mul on kindlad ajad, mil ma neid võtan ning ained, mis ma sisse joon. Aineteks on kreatiin ning vadakuvalk koos glükoosiga, mis siis vastavalt enne ja peale trenni on minu menüüs täitsa olemas. Samas, lugedes nüüd kirjutist 13. oktoobrist käesoleval aastal, siis mul on vaid lühike samm steroidide kasutamiseni!!! Seda väidab Eesti Antidopingu isik oma väljaütlemistes rahvusringhäälingule. Siin ka otse tema sõnad: “Sisenemisaineteks peetakse tavalisi toidulisandeid. Öeldakse, et kui sa neid oled harjunud võtma, siis samm spordis keelatud aineteni on väga lühike,” sõnas Kivinukk. Niisiis, varsti on minust üks keelatud ainete tarbija valmis. Tore kuulda, kuidas paljudele inimestele lihtsalt silt külge pandi.

Teine asi, mis mulle kuidagi pähe ei mahu, on see, kuidas sportlased ise tõmbavad vee peale toidulisanditele. Ehk viimane näide nimesid nimetamata oli kulturismi ja fitnessi alalt, kus sportlane andis positiivse dopinguproovi 4 (NELJA!!!!) erineva dopinguainega ning seejräel väitis, et tegemist oli tõenäoliselt toidulisanditest saadud dopinguga. Huvitav, missugustest brändidest ja toodetest ma peaksin mööda käima, et ma ei sööks endale juhuslikult steroide sisse? Ehk antaks ka ülevaade neist toodetest, mida härra sportlane tarvitas, kus väidetavalt olid sees anaboolsed steroidid, kui selline väljaütlemine tehakse.

Kuid olgu, toidulisandid jäävad toidulisanditeks ja igaühe südametunistuse asi on neid tarbida või mitte. Samuti nende taha varjumine, tuues asjasse mitte pühendunud inimeste jaoks tavapärase toidulisandeid kasutava isiku ja steroiditarvitaja vahele peaaegu võrdusmärgi.

Kena õhtut!

Kui sulle see teema meeldis, siis vajuta allpool jagamisele ja kutsu teisi ka lugema 🙂

59.43696124.753575


Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version