FitnessEst

Lihaskasv, treening ja 5 alahinnatud tegurit selle juures

lihaskasv ja treening

Sa käid trennis ning ajast, mis sa veedad jõusaalis, rühmatrennis või lihtsalt aeroobset trenni tehes, peaks piisama, et saavutada lihaskasv ja/või alandada kaalu. Samas on mitmeid faktoreid, mis mõjutavad tulemusi. Allpool teen kokkuvõtte viiest alahinnatumast tegurist, mis mõjutavad tulemuse saavutamist.

Esimene alahinnatud tegur: uni

Tõenäoliselt kõige rohkem alahinnatud tegur inimeste poolt, kes soovivad olla vormis, on uni. Ja mitte ainult une pikkus pole taastumiseks oluline, vaid ka õigel ajal magamine mängib suurt rolli.

Magamine on tähtis, et anda kehale võimalus taastuda. Magamise ajal „remondib ja taastab“ keha kõike, alates luustikust ja lihastest lõpetades närvisüsteemiga. See tähendab, et magades piisavalt, oled sa taastunud, et minna trenni ja olla igapäevaelus energiline. Lisaks on tähtis ka õigel ajal magamine. On läbi viidud mitmeid uuringuid, mis kinnitavad, et inimkeha eraldab enim kasvuhormooni magamise ajal ning ajavahemikus 22.00 kuni 02.00.

Osadel inimestel võivad esile kerkida probleemid unega. Nende põhjuseid on mitmeid, stress või see, mida juuakse või süüakse magamaminekuaja läheduses. Kohvi ja kange tee 3-4 tunni sees enne uneaega või suhkrurikkad toidud 2-3 tundi enne und võivad segada normaalset ja rahulikku und või magamajäämist. Samuti võiks proovida magamajäämiseks kindlat rutiini. Sama asja tegemine päevast päeva tekitab kehale harjumuse ning see aitab lihtsamalt magama jääda.

uni

Teine alahinnatud tegur: Söö aedvilju

Tihtipeale unustatakse ära, kui vajalikud on juurviljad inimese söögis. Süües „rohelist“ omab palju kasuklikke mõjusid kehale. Nii puu- kui juurviljad on tähtsad, kui oled aktiivne treenija. Nad sisaldavad vitamiine ja mineraale, mis on vajalikud lihaskasvuks, taastumiseks ja üleüldise tervise jaoks.

Juurviljad on ka suur abi kaalu langetamise juures, sest neis on vähe kaloreid, samas sisaldades kiudaineid. See tähendab, et juurviljad hoiavad pikalt kõhu täis, samas andes mitte väga suurt hulka kaloreid.

Kuid kui palju peaks juurikaid siis sööma? Mõned artiklid räägivad, et 400g, mõni 500g ja mõnedes artiklites isegi kuni 750g juurvilju päevas. Olenevalt kehakaalust on umbes pool kilo juurvilju päevas optimaalne. Ja kui lihtsalt juurviljad on igavad, tee neist smootisid.

Kolmas alahinnatud tegur: kiudained

Kiudained on keha jaoks tähtsad mitmetel põhjustel alustades seedimise korrasolekust lõpetades pikemaajalise täiskõhutundega, mis aitab kaalu langetamise juures tunda pikemalt täiskõhutunnet. Kuskohast lisaks juurikatele kiudaineid saab, olen kirjutanud siin postituses.

Kehal on raske kiudaineid lõhustada ja veel üks hea asi nende juures on see, et nad kiirendavad ainevahetust ning aitavad kaasa toidu seedimisele ning vitamiinide ja mineraalide imendumisele. Lisaks toetavad kiudained ka üldist enesetunnet, alandades vererõhku ja võivad kaasa aidata kolesteroolitaseme alanemisele. Naistel soovitatakse tarbida 20-30g kiudaineid päevas. Meestel on vastav soovitus 40-50g päevas.

Neljas alahinnatud tegur: pea toidu- ja trennipäevikut.

Kahjuks väga vähesed inimesed teevad seda, kuid nende pidamine annab koos analüüsiga palju kasu. Näiteks missugused harjutused ja missugune treening annab parima tulemuse või missuguste toitude söömisel on enesetunne parim ja kasutegur suurim.

Loomulikult võib päeviku pidamine olla tüütu. Samas, kui sa tõesti soovid teada, mis on sinule parim, siis see on asi, mida peaksid tegema.

Märkides üles harjutused, raskused ja palju midagi sai tehtud ning missugune oli enesetunne, annab aja jooksul ülevaate, mis sulle mõjub kõige paremini ja millist treeningut peaksid tegema. Toidu puhul sama. Iga inimene on erinev ja see, mis toimib ühele ei pruugi üldse sobida teisele. Kui oled aga toidupäevikut pidanud, saad ülevaate, mis sobib ja mis mitte just sulle.

Mis alternatiivid on paberkujul päeviku pidamisele ning mida mina kasutanon toodud selles postituses.

Viies alahinnatud tegur: eksperimenteerimine

Palju treenijaid on samas mustris aastaid, arvates, et on juba oma keha maksimumpotentsiaalini jõudnud, samas teadmata, mis see tegelikult on. Treenijal võib olla perioode, mille jooksul arengut ei pruugi olla, kuid kui sa soovid pikaajaliselt areneda, siis eksperimenteerimine on just see, mida tegema peaks.

Olla heas vormis pole sprint vaid maraton. Võtab pikalt, et saada tulemusi ning kui alguses võib tulemusi anda su sõbra treeningkava, siis mida vilunum treenija sa oled, seda enam toob kasu katsetamine. Alles siis saad teada, mis just sinule sobib.

Ning katsetamise juures ära unusta eelmist punkti. Kirjuta üles, mida sõid ja mis trenni tegid ning aja jooksul saad ülevaate, mis toit on sinu kehale parim ning mis treeningutele su keha kõige paremini reageerib.

Kena päeva/õhtut/ööd 🙂

Postituse pildid: Pexels



Järgi meid ka Facebookis



Viimased postitused

Loe ka neid postitusi

Exit mobile version